söndag 5 februari 2012

Gravidvecka 21 (20+6).

GRAVIDVECKA 21 (20+6).



BEBIS

Nu kan bebisen röra alla sina leder. Den får också mer hår på huvudet. Du känner antagligen sparkar på olika ställen i magen därför att den lille/lilla har gott om plats och kan dansa fritt i fosterhålan.

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

DU

Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 cm. Det syns nu att du är gravid. Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäcken uppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen.


Ja, jag har lite ont i korsryggen och bäckenet. Är mer svullen på kvällen. Har precis börjat använda gravidbyxor och märkte att de är lite för små, så fick köpa nya i större storlek. Lillen sprattlar runt i magen!

I morgon ska vi till BM, ska ta blodprov och höra på hjärtat.

Vikten är 61.5 kg/ + 4.5 kg.


v.21 (20+6)

v.21 (20+6)
  Nyss hem kommen från kinarestaurang. Magen sprängs snart! Läggdags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar